Ryžovo-tekvicové guľky

Nielen jesenné obdobie je ideálne na využívanie tekvice v kuchyni – jej farba a vôňa okamžite navodia domácu atmosféru – aj v lete. Tento fit recept na ryžové guľky s tekvicou spája sacharidy z ryže, vlákninu a vitamíny z tekvice a chrumkavosť zapečeného syra. Všetko pripravíte bez zbytočnej múky a ťažkých omáčok – niečo pre tých, ktorí hľadajú zdravý snack alebo rýchly obed či večeru.

Recept nájdeš aj ako príspevok na instagrame TU.

Potrebujeme (verte či nie) len

  • Ryžu
  • Tekvicu
  • Tvrdý syr

Postup

  1. Najprv si predhrejeme rúru na 180 °C.
  2. Ryžu uvaríme do mäkka a rozpučíme ju čo najviac vidličkou.
  3. Uvarenú tekvicu takisto popučte a zmiešajte spolu ryžou. Do hotovej zmesi môžete pridať obľúbené korenia.
  4. Syr si nakrájame na menšie kocky a obalíme ho ryžovou zmesou do tvaru guličiek. Ja som syr práve nemala tak som tento krok vynechala.
  5. Vytvarované guličky pečieme 10-15 minút.

Ďalšie tipy na prípravu

  • Bez syru – ak chcete zvýšiť množstvo vlákniny a znížiť kalórie, syr úplne vynechajte. Guľky budú menej mastné, no stále veľmi chutné.
  • Experimentujte s korením – pokiaľ ste už s drobcom zaviedli koreniny, môžete do zmesi pridať mletý koriander alebo kurkumu.
  • Ľahšia verzia s quinoou – namiesto ryže vyskúšajte varenú quinou (použite rovnaký postup ako s ryžou). Quinou pred varením dôkladne prepláchnite. Vo výsledku to bude obsahovať viac proteínov a ešte viac živín.
  • Zamrazenie na neskôr – guľky môžete vopred pripraviť, zamraziť do dózičiek alebo uzatváracích vrecúšok a vyberať podľa potreby. Stačí ich len nechať rozmraziť a krátko zapiecť..

V tomto ebooku nájdete 60 receptov:

  • sladké aj slané jedlá
  • raňajky aj polievky
  • 15 rýchlych minútiek
  • 15 pečených jedál
  • 30 receptov na hlavné jedlá
  • porovnanie, od akého veku sa jednotlivé potraviny zavádzajú u nás a v zahraničí
Recept na Batátové lievance. Ukážka z e-booku BLW receptár. Bistro u Marty.

Odporúčané články