Nielen jesenné obdobie je ideálne na využívanie tekvice v kuchyni – jej farba a vôňa okamžite navodia domácu atmosféru – aj v lete. Tento fit recept na ryžové guľky s tekvicou spája sacharidy z ryže, vlákninu a vitamíny z tekvice a chrumkavosť zapečeného syra. Všetko pripravíte bez zbytočnej múky a ťažkých omáčok – niečo pre tých, ktorí hľadajú zdravý snack alebo rýchly obed či večeru.
Recept nájdeš aj ako príspevok na instagrame TU.
Potrebujeme (verte či nie) len
- Ryžu
- Tekvicu
- Tvrdý syr
Postup
- Najprv si predhrejeme rúru na 180 °C.
- Ryžu uvaríme do mäkka a rozpučíme ju čo najviac vidličkou.
- Uvarenú tekvicu takisto popučte a zmiešajte spolu ryžou. Do hotovej zmesi môžete pridať obľúbené korenia.
- Syr si nakrájame na menšie kocky a obalíme ho ryžovou zmesou do tvaru guličiek. Ja som syr práve nemala tak som tento krok vynechala.
- Vytvarované guličky pečieme 10-15 minút.
Ďalšie tipy na prípravu
- Bez syru – ak chcete zvýšiť množstvo vlákniny a znížiť kalórie, syr úplne vynechajte. Guľky budú menej mastné, no stále veľmi chutné.
- Experimentujte s korením – pokiaľ ste už s drobcom zaviedli koreniny, môžete do zmesi pridať mletý koriander alebo kurkumu.
- Ľahšia verzia s quinoou – namiesto ryže vyskúšajte varenú quinou (použite rovnaký postup ako s ryžou). Quinou pred varením dôkladne prepláchnite. Vo výsledku to bude obsahovať viac proteínov a ešte viac živín.
- Zamrazenie na neskôr – guľky môžete vopred pripraviť, zamraziť do dózičiek alebo uzatváracích vrecúšok a vyberať podľa potreby. Stačí ich len nechať rozmraziť a krátko zapiecť..
BLW recepty e-book
V tomto ebooku nájdete 60 receptov:
- sladké aj slané jedlá
- raňajky aj polievky
- 15 rýchlych minútiek
- 15 pečených jedál
- 30 receptov na hlavné jedlá
- porovnanie, od akého veku sa jednotlivé potraviny zavádzajú u nás a v zahraničí
