Banánové sušienky (nielen) pre deti

Banánové sušienky (nielen) pre deti

Koniec hľadania zdravých maškŕt v obchodoch! Pripravte si banánové sušienky, ktoré vás prekvapia jemnou chuťou bez kvapky pridaného cukru. Ich príprava je hračka – stačí pár minút na zmiešanie ingrediencií a o chvíľu už z kuchyne rozvoniava krásne chrumkavá vôňa. Okraje sušienok sú zlatisto chrumkavé, stred zostáva vláčny a nadýchaný, takže každé sústo vás privedie späť k spomienkam na domáce dobroty len ich chuť je trošku iná – banánová 😊 (recept od LittleVeganEats).

Okrem toho sú vegánske a hodia sa pre každého, kto túži po rýchlom snacku medzi pracovnými či rodičovskými povinnosťami. Sú skvelé na cestu aj do práce – vezmite si ich do krabičky a doprajte si malú sladkú chvíľku bez výčitiek kedykoľvek počas dňa. Zároveň kombináciou banánu a orechového masla získate energiu aj zdravé tuky, takže tieto sušienky môžu byť prvým krokom k vášmu novému, zdravšiemu JA!

Recept nájdeš aj ako príspevok na instagrame TU.

Potrebujeme

  • 1 veľmi zrelý banán
  • 180 g hladkej múky
  • 2 KL kypriaceho prášku
  • 2 KL arašidového alebo mandľového masla (alebo použite sezamovú pastu tahiny pre deti s alergiou na orechy). Ja som použila tentokrát pomer 1:1.

Postup

  1. Banán roztlačíme poriadne vidličkou.
  2. Zmiešame 180 g hladkej múky s 2 lyžicami kypriaceho prášku.
  3. Pridajte 2 lyžice arašidového alebo mandľového masla (alebo sezamovej pasty pre deti s alergiou na orechy).
  4. Zmiešame všetky ingrediencie dokopy a vytvoríme cesto.
  5. Cesto rozvaľkáme a vykrojíme sušienky podľa požadovaného tvaru. Chcela som robiť najprv tvar panáčikov, lebo inú formičku u nás doma nemáme (nebola som moc na pečenie, skôr ma baví varenie a túto formičku priniesol do našej domácnosti manžel 😅), ale opäť to bolo pracné tak som skončila pri svojom vykrajovátku – poldecáku 🤪.
  6. Vykrojené sušienky pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 10-15 minút, alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu.

Zaujímavosti o banánoch

Banány sú nielen sladké, ale aj nutrične hodnotné. Sú bohaté na draslík, ktorý podporuje správnu funkciu srdca a svalov, a obsahujú vitamín B6, ktorý je dôležitý pre metabolizmus a tvorbu červených krviniek. Okrem toho sú prirodzene sladké, kvôli čomu sú skvelou náhradou za pridaný cukor v receptoch – napríklad aj v tých mojich.

No čo, vyskúšate ich aj vy 😊?

V tomto ebooku nájdete 60 receptov:

  • sladké aj slané jedlá
  • raňajky aj polievky
  • 15 rýchlych minútiek
  • 15 pečených jedál
  • 30 receptov na hlavné jedlá
  • porovnanie, od akého veku sa jednotlivé potraviny zavádzajú u nás a v zahraničí
Recept na Batátové lievance. Ukážka z e-booku BLW receptár. Bistro u Marty.

Odporúčané články