Perkelt, paprikáš alebo kura na smotane? Nech to nazveme akokoľvek, tento jednoduchý kurací perkelt patrí medzi najobľúbenejšie domáce jedlá každej domácnosti. Je krémový a pripravený tak, že si na ňom pochutí aj najmenší člen rodiny.
Toto je jedno z tých jedál, ktoré ma sprevádzajú celý život. Najlepší kurací perkelt pre mňa nie je o presných gramážach, ale o vôni cibuľky, paprike, mäkkom mäsku a šťavnatej smotanovej omáčke. Vždy ho varím „od oka“, ale s maximálnym nasadením. A pochvaľuje si ho aj naša Martuška – znak, že recept obstál aj v najnáročnejšom teste. 😉
Recept nájdeš aj ako príspevok na instagrame TU.
Potrebujeme
Na perkelt:
- Kuracie prsia (alebo stehná – čo máte radšej)
- Cibuľu
- Olej
- Mletú sladkú červenú paprika
- Kyslú smotanu
- Voliteľne: kurací bujón, soľ, čierne korenie
Na domáce halušky:
- Hladkú múku
- 1 vajíčko
- Vodu
Postup
Perkelt:
- Na oleji opražíme cibuľku do zlatista.
- Pridáme kuracie mäsko, ja najčastejšie používam prsia. Ak máte radšej stehná, pokojne môžete použiť aj tie. Mäsko necháme chvíľku zatiahnuť.
- Pridáme lyžičku červenej papriky a trochu to pomiešame (ale len veľmi krátko, aby nám paprika nezhorkla) a podlejeme trochou vody.
- Mäso varíme úplne do mäkka.
- Vyberieme mäso bokom a do šťavy pridáme kyslú smotanu (pre nás dospelých aj trošku šľahačkovej).
- Keď sa všetko krásne spojí, vložím mäso naspäť a necháme ešte krátko prevrieť.
- Ak sa vám zdá omáčka riedka, môžete si trochu múky zmiešať so smotanou ešte pred jej pridaním – ale väčšinou to vôbec netreba.
Domáce halušky:
- Zmiešame hladkú múku, vajíčko a trochu vody – nech vznikne lepkavé, ale nie príliš riedke cesto.
- Cez haluškovač vytvárame halušky a uvaríme ich vo vriacej vode. Halušky sú hotové, keď vyplávajú na porvch.
- Scedíme a môžeme rovno servírovať – ideálne s perkeltom navrchu.
Tipy: Smotanu do omáčky vždy dobre premiešajte, aby sa vám nezrazila a papriku nikdy nesmažte dlho – zhorkne. Radšej ju rýchlo ju podlejte! A ak chcete intenzívnejšiu chuť, použite kurací vývar namiesto vody.
Verzia pre deti (od cca 1 roka)
- Nepoužívam soľ ani bujón, len základné suroviny.
- Smotanu dávam len kyslú a mäso dusím do úplne jemného stavu, aby ho vedela hravo požuť aj Martuška.
- Prílohu môžete prispôsobiť – namiesto halušiek sa hodia aj zemiaky alebo ryža.
BLW recepty e-book
V tomto ebooku nájdete 60 receptov:
- sladké aj slané jedlá
- raňajky aj polievky
- 15 rýchlych minútiek
- 15 pečených jedál
- 30 receptov na hlavné jedlá
- porovnanie, od akého veku sa jednotlivé potraviny zavádzajú u nás a v zahraničí
