Kurací perkelt so smotanou

Perkelt, paprikáš alebo kura na smotane? Nech to nazveme akokoľvek, tento jednoduchý kurací perkelt patrí medzi najobľúbenejšie domáce jedlá každej domácnosti. Je krémový a pripravený tak, že si na ňom pochutí aj najmenší člen rodiny.

Toto je jedno z tých jedál, ktoré ma sprevádzajú celý život. Najlepší kurací perkelt pre mňa nie je o presných gramážach, ale o vôni cibuľky, paprike, mäkkom mäsku a šťavnatej smotanovej omáčke. Vždy ho varím „od oka“, ale s maximálnym nasadením. A pochvaľuje si ho aj naša Martuška – znak, že recept obstál aj v najnáročnejšom teste. 😉

Recept nájdeš aj ako príspevok na instagrame TU.

Potrebujeme

Na perkelt:

  • Kuracie prsia (alebo stehná – čo máte radšej)
  • Cibuľu
  • Olej
  • Mletú sladkú červenú paprika
  • Kyslú smotanu
  • Voliteľne: kurací bujón, soľ, čierne korenie

Na domáce halušky:

  • Hladkú múku
  • 1 vajíčko
  • Vodu

Postup

Perkelt:

  1. Na oleji opražíme cibuľku do zlatista.
  2. Pridáme kuracie mäsko, ja najčastejšie používam prsia. Ak máte radšej stehná, pokojne môžete použiť aj tie. Mäsko necháme chvíľku zatiahnuť.
  3. Pridáme lyžičku červenej papriky a trochu to pomiešame (ale len veľmi krátko, aby nám paprika nezhorkla) a podlejeme trochou vody.
  4. Mäso varíme úplne do mäkka.
  5. Vyberieme mäso bokom a do šťavy pridáme kyslú smotanu (pre nás dospelých aj trošku šľahačkovej).
  6. Keď sa všetko krásne spojí, vložím mäso naspäť a necháme ešte krátko prevrieť.
  7. Ak sa vám zdá omáčka riedka, môžete si trochu múky zmiešať so smotanou ešte pred jej pridaním – ale väčšinou to vôbec netreba.

Domáce halušky:

  1. Zmiešame hladkú múku, vajíčko a trochu vody – nech vznikne lepkavé, ale nie príliš riedke cesto.
  2. Cez haluškovač vytvárame halušky a uvaríme ich vo vriacej vode. Halušky sú hotové, keď vyplávajú na porvch.
  3. Scedíme a môžeme rovno servírovať – ideálne s perkeltom navrchu.

Tipy: Smotanu do omáčky vždy dobre premiešajte, aby sa vám nezrazila a papriku nikdy nesmažte dlho – zhorkne. Radšej ju rýchlo ju podlejte! A ak chcete intenzívnejšiu chuť, použite kurací vývar namiesto vody.

Verzia pre deti (od cca 1 roka)

  • Nepoužívam soľ ani bujón, len základné suroviny.
  • Smotanu dávam len kyslú a mäso dusím do úplne jemného stavu, aby ho vedela hravo požuť aj Martuška.
  • Prílohu môžete prispôsobiť – namiesto halušiek sa hodia aj zemiaky alebo ryža.

V tomto ebooku nájdete 60 receptov:

  • sladké aj slané jedlá
  • raňajky aj polievky
  • 15 rýchlych minútiek
  • 15 pečených jedál
  • 30 receptov na hlavné jedlá
  • porovnanie, od akého veku sa jednotlivé potraviny zavádzajú u nás a v zahraničí
Recept na Batátové lievance. Ukážka z e-booku BLW receptár. Bistro u Marty.

Odporúčané články