Segedínsky guláš pre deti – s kyslou kapustou a bez múky

Segedínsky guláš pre deti - s kyslou kapustou a bez múky - Bistro u Marty

Hľadáš jednoduchý a zdravý recept na segedín bez múky, ktorý obohatí jedálniček tvojho dieťatka? Tento segedín pre deti je ideálny! Kombinácia jemného bravčového mäsa a kyslej kapusty poskytuje dostatok živín a probiotík pre malé brušká, ktoré podporujú zdravé trávenie a imunitu. Navyše, kyslá kapusta je skvelým spôsobom, ako zaradiť do stravy detí viac vitamínov a minerálov. A teraz, poďme na recept!

Suroviny:

  • 1 cibuľa
  • 500 g bravčového mäsa (ideálne karé)
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 kyslá smotana
  • 4 čajové lyžičky červenej papriky
  • 4 ks bobkového listu
  • 1 čajová lyžička drvenej rasce (alebo celá rasca, ak preferuješ)
  • Voda podľa potreby
  • Čierne korenie
  • Soľ (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava základu
    Na bravčovej masti alebo oleji si opeč na drobno nakrájanú cibuľu, až kým nezačne zlatnúť. Pridaj na kocky nakrájané bravčové karé a nechaj mäsko jemne zatiahnuť.
  2. Pridanie korenín a dusenie
    K mäsu pridaj rascu, bobkový list, červenú papriku a čierne korenie. Zalej malým množstvom vody, aby červená paprika nezhorkla. Zakry a dus na miernom ohni, kým mäso nezmäkne (približne 40 minút až hodinu).
  3. Pridanie kyslej kapusty a smotany
    Keď je mäso mäkké, pridaj premytú kyslú kapustu (pre deti ju vždy premy, aby bola menej kyslá) a kyslú smotanu. Pokračuj v dusení, kým kapusta nezmäkne a chute sa dokonale neprepoja. Podľa potreby dolievaj vodu alebo pridaj ďalšiu smotanu podľa chuti.
  4. Servírovanie
    Segedínsky guláš podávaj s knedľou, ryžou alebo cestovinami, podľa preferencií tvojej rodiny. Nezabudni odstrániť bobkové listy a guľôčky čierneho korenia pred servírovaním.

Prečo je kyslá kapusta skvelá pre deti?

Kyslá kapusta je bohatá na probiotiká, ktoré podporujú zdravé trávenie a imunitu. Je skvelým zdrojom vitamínu C, vlákniny a ďalších dôležitých minerálov.

Zaviesť kyslú kapustu sa odporúča vo veku 1 – 1,5 roka. V zahraničí sa bežne uvádza od 6M. Ja som Martuške dala prvýkrát kapustu keď mala cca rok. Odporúčam kapustu pred varením premyť pod tečúcou vodou, aby nebola až taká kyslá. Nezabudni vybrať bobkové listy a guľôčky čierneho korenia.


Segedínsky guláš je nielen chutný, ale aj plný dôležitých živín. Nezabudni tento recept vyskúšať a poslať ho aj kamarátke! 🙂

V tomto ebooku nájdete:

  • sladké aj slané jedlá, najmä ako snacky
  • 15 rýchlych minútiek
  • 15 pečených jedál
  • porovnanie, od akého veku sa jednotlivé potraviny zavádzajú u nás a v zahraničí
Recept na Batátové lievance. Ukážka z e-booku BLW receptár. Bistro u Marty.

Odporúčané články