Hľadáte zdravšiu alternatívu bežného pečiva, ktorá chutí, zasýti a navyše dodá telu bielkoviny? Tieto domáce fit bagely zo šošovice sú skvelou voľbou na raňajky, desiatu či rýchlu večeru. Nečakajte žiadnu „šošovicovú chuť“, toto domáce pečivo vás prekvapí svojou jemnosťou a vláčnosťou, a zároveň skvelou kombináciou surovín, ktoré máte už pravdepodobne aj máte doma.
Video postup si môžete pozrieť TU (Instagram).
Potrebujeme (na 7ks)
- 200 g varenej hnedej šošovice
- 250 g hladkej múky
- 50 g cheddaru
- 250 ml gréckeho jogurtu
- 30 g čerstvého špenátu
- 1,5 ČL sušenej bazalky a oregana
- 2 ČL prášku do pečiva
Postup
- Šošovicu si namočíme cez noc a na druhý deň uvaríme domäkka. Ak chcete ušetriť čas, pokojne použite konzervovanú šošovicu – napríklad tú z DM-ky (funguje perfektne!).
- Špenát si nasekáme na drobno a šošovicu čo najviac roztlačíme alebo pomixujeme do jemnej konzistencie.
- Všetky suroviny spojíme v miske a rukou vymiesime hladké cesto.
- Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí (mne napríklad vyšlo aj jedno minicestníčko 😊).
- Z každej časti vytvarujeme guľku a pomocou varešky namočenej v múke urobíme v strede dierku – vznikne bagelový tvar.
- Povrch potrieme olejom pre jemnejšiu kôrku.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20–25 minút dozlatista.
Tipy pre rodičov
- Zábavné varenie s deťmi: Tvarovanie cesta a „vykrajovanie“ dierky vareškou je aktivita, ktorú si deti zamilujú.
- Skrytá zelenina: Ak máte doma malého odporcu špenátu, tento recept je ideálna finta – špenát tu nebude vôbec cítiť.
- Raňajkový multitasker: Bagel natrite lučinou alebo tvarohovou pomazánkou, pridajte plátok šunky a zeleninu – máte rýchlu a výživnú desiatu na výlet, do školy alebo škôlky.
BLW recepty e-book
V tomto ebooku nájdete 60 receptov:
- sladké aj slané jedlá
- raňajky aj polievky
- 15 rýchlych minútiek
- 15 pečených jedál
- 30 receptov na hlavné jedlá
- porovnanie, od akého veku sa jednotlivé potraviny zavádzajú u nás a v zahraničí

Nutričné zaujímavosti
- Šošovica je bohatá na bielkoviny a vlákninu, ktoré pomáhajú udržiavať dlhší pocit sýtosti.
- Vďaka gréckemu jogurtu a syru cheddar recept obsahuje aj vápnik a probiotiká.
- Špenát zas doplní železo a vitamíny A, C a K – dôležité pre imunitu aj zdravé kosti!
Ako podávať šošovicové bagels?
Možnosti sú nekonečné! Tu je pár nápadov:
- Na slano: s lučinou, rukolou a vajíčkom
- Na štýl burgra: s grilovaným mäsom alebo volským okom
- Ako rýchly snack: len tak samotné alebo s pomazánkou. A najlepšie chutia ešte teplé! 😍
Zaujímavosť na záver
Vedeli ste, že bagels pochádzajú z Poľska a pôvodne sa varili vo vode pred pečením? Tento náš „fit twist“ šetrí čas a suroviny – no zachováva ten príjemný tvar a chrumkavosť. A navyše – s týmto receptom si pridáte do jedálnička viac rastlinných bielkovín bez toho, aby to niekto doma spozoroval 😉.