Domáce šošovicové bagels

Domáce šošovicové bagels

Hľadáte zdravšiu alternatívu bežného pečiva, ktorá chutí, zasýti a navyše dodá telu bielkoviny? Tieto domáce fit bagely zo šošovice sú skvelou voľbou na raňajky, desiatu či rýchlu večeru. Nečakajte žiadnu „šošovicovú chuť“, toto domáce pečivo vás prekvapí svojou jemnosťou a vláčnosťou, a zároveň skvelou kombináciou surovín, ktoré máte už pravdepodobne aj máte doma.

Video postup si môžete pozrieť TU (Instagram).

Potrebujeme (na 7ks)

  • 200 g varenej hnedej šošovice
  • 250 g hladkej múky
  • 50 g cheddaru
  • 250 ml gréckeho jogurtu
  • 30 g čerstvého špenátu
  • 1,5 ČL sušenej bazalky a oregana
  • 2 ČL prášku do pečiva

Postup

  1. Šošovicu si namočíme cez noc a na druhý deň uvaríme domäkka. Ak chcete ušetriť čas, pokojne použite konzervovanú šošovicu – napríklad tú z DM-ky (funguje perfektne!).
  2. Špenát si nasekáme na drobno a šošovicu čo najviac roztlačíme alebo pomixujeme do jemnej konzistencie.
  3. Všetky suroviny spojíme v miske a rukou vymiesime hladké cesto.
  4. Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí (mne napríklad vyšlo aj jedno minicestníčko 😊).
  5. Z každej časti vytvarujeme guľku a pomocou varešky namočenej v múke urobíme v strede dierku – vznikne bagelový tvar.
  6. Povrch potrieme olejom pre jemnejšiu kôrku.
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20–25 minút dozlatista.

Tipy pre rodičov

  • Zábavné varenie s deťmi: Tvarovanie cesta a „vykrajovanie“ dierky vareškou je aktivita, ktorú si deti zamilujú.
  • Skrytá zelenina: Ak máte doma malého odporcu špenátu, tento recept je ideálna finta – špenát tu nebude vôbec cítiť.
  • Raňajkový multitasker: Bagel natrite lučinou alebo tvarohovou pomazánkou, pridajte plátok šunky a zeleninu – máte rýchlu a výživnú desiatu na výlet, do školy alebo škôlky.

V tomto ebooku nájdete 60 receptov:

  • sladké aj slané jedlá
  • raňajky aj polievky
  • 15 rýchlych minútiek
  • 15 pečených jedál
  • 30 receptov na hlavné jedlá
  • porovnanie, od akého veku sa jednotlivé potraviny zavádzajú u nás a v zahraničí
Recept na Batátové lievance. Ukážka z e-booku BLW receptár. Bistro u Marty.

Nutričné zaujímavosti

  • Šošovica je bohatá na bielkoviny a vlákninu, ktoré pomáhajú udržiavať dlhší pocit sýtosti.
  • Vďaka gréckemu jogurtu a syru cheddar recept obsahuje aj vápnik a probiotiká.
  • Špenát zas doplní železo a vitamíny A, C a K – dôležité pre imunitu aj zdravé kosti!

Ako podávať šošovicové bagels?

Možnosti sú nekonečné! Tu je pár nápadov:

  • Na slano: s lučinou, rukolou a vajíčkom
  • Na štýl burgra: s grilovaným mäsom alebo volským okom
  • Ako rýchly snack: len tak samotné alebo s pomazánkou. A najlepšie chutia ešte teplé! 😍

Zaujímavosť na záver

Vedeli ste, že bagels pochádzajú z Poľska a pôvodne sa varili vo vode pred pečením? Tento náš „fit twist“ šetrí čas a suroviny – no zachováva ten príjemný tvar a chrumkavosť. A navyše – s týmto receptom si pridáte do jedálnička viac rastlinných bielkovín bez toho, aby to niekto doma spozoroval 😉.

Odporúčané články