Španielska zemiaková tortilla

Ak máte radi nenáročné a chutné jedlá, vyskúšajte našu detskú verziu španielskej tortilly – Tortilla de patatas, alebo Tradičná španielská zemiaková tortila. Tento recept zvládnete hravo aj počas hektického víkendu, keď sa vám nechce tráviť čas pri sporáku, ale chcete rodine dopriať niečo výnimočné a zároveň zdravé.

Začalo to mojím stredoškolským stretnutím – po 8 rokoch sme sa zišli a ja som si znova uvedomila, ako veľmi mi chýba Španielsko. Kuchyňa, životný štýl, slniečko… a najmä ori­ginálna španielska tortilla. Je to recept, ktorý sme si s kamoškou Albou navzájom vymenili – ona sa naučila môj legendárny slovenský perkelt, ja som si odniesla tento ich recept.

Recept nájdeš aj ako príspevok na instagrame TU.

Verte či nie, potrebujeme len 2 suroviny

  • 4 zemiaky
  • 4 vajíčka

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké 1,5 cm kolieska.
  2. Originál recept je UVARIŤ tieto zemiaky v olivovom oleji, tak, že všetky zemiaky budú v oleji ponorené. My budeme pre deti variť zemiaky vo vode, ale pozor na to, aby sa vám nerozvarili. Varte ich cca 15 minút. Nechajte dobre vychladnúť. Musím povedať, že chuťovo je to lepšie s tým olejom, ale táto verzia je predsa len zdravšia.
  3. Zemiaky necháme dobre vychladnúť.
  4. Vajíčka vyšľaháme a pridáme zemiaky.
  5. Pre dospelých pridáme aj soľ a korenie.
  6. Na panvici zohrejeme olej. Výslednú zmes nalejeme a pečieme na miernom ohni.
  7. Najkľúčovejší moment: obraciame tortillu. Buď pomocou taniera, alebo klasickou otočkou na panvici. U mňa je obľúbená „surovšia“ verzia, Martuške ju spravím zvlášť dobre dopečenú.

Tip: Tortilla ma viacero variacií, s cibuľou, so šunkou, s paprikou, s klobásou. Extra suroviny pridajte vo fáze miešania vajec so zemiakmi.

V tomto ebooku nájdete 60 receptov:

  • sladké aj slané jedlá
  • raňajky aj polievky
  • 15 rýchlych minútiek
  • 15 pečených jedál
  • 30 receptov na hlavné jedlá
  • porovnanie, od akého veku sa jednotlivé potraviny zavádzajú u nás a v zahraničí
Recept na Batátové lievance. Ukážka z e-booku BLW receptár. Bistro u Marty.

Zaujímavosti o španielskej kuchyni, ktoré vás (možno) prekvapia

Španielska kuchyňa patrí medzi najzdravšie na svete a má dlhú tradíciu, ktorá sa opiera o jednoduché, ale výživné suroviny. Veľký dôraz kladú Španieli na čerstvosť a lokálnosť – v jedálničku dominuje zelenina, strukoviny, olivový olej, ryby a morské plody. Zaujímavosťou je, že mnohé jedlá – ako napríklad slávna tortilla de patatas – si každá rodina pripravuje po svojom. Dokonca aj samotní Španieli sa delia na dva tábory: tí, ktorí pridávajú do tortilly cibuľu a tí, ktorí ju striktne vynechávajú.

Jedlo v Španielsku však nie je len o výžive – je to spôsob života. Tradične sa večeria neskoro, často až po deviatej večer, a deti bežne sedia pri stole spolu s dospelými. Spoločné stolovanie je dôležitým rituálom, kde sa jedlo spája so smiechom a oddychom. Nie je preto prekvapením, že aj jednoduché jedlá ako tortilla sa podávajú s úctou a každá domácnosť si na ich príprave dá záležať. Zároveň sú tieto jedlá vhodné aj pre deti – Španieli ich často pripravujú tak, aby si na nich mohli pochutiť aj tí najmenší, bez soli či s jemnou konzistenciou. Práve v tom spočíva čaro španielskej kuchyne – je jednoduchá a vhodná pre celú rodinu.

Odporúčané články