Skrytá zelenina v sladkej verzii, ktorú deti budú zbožňovať! Tieto sladké batátové osie hniezda s jemnou škoricovou vôňou sú skvelou alternatívou ku klasickým osím hniezdam s cukrovou polevou. Recept zvládnete aj za pomoci malých pomocníkov 😊.
Video postup si môžete pozrieť TU (Instagram).
Prečo skúsiť práve batátové osie hniezda?
Lebo niekedy sa zdravé spojí s chutným – a vzniknú dobroty, pri ktorých nemusíte rozmýšľať nad zamrazením nezjedených kúskov, lebo ich zjete ešte teplé rovno z plechu. A navyše, tento konkrétny poklad mi prišiel priamo od jednej z vás! Takže ďakujem za inšpiráciu, recept som len jemne upravila a testovala – a musím povedať, že osie hniezda v tejto batátovej verzii sú naozaj výborné.
Potrebujeme
Cesto:
- 200 g uvarených batátov (sladkých zemiakov)
- 190 g hladkej múky
- 40 g masla (roztopeného)
- 1 KL prášku do pečiva
Plnka:
- 2 KL masla (roztopeného)
- 1 KL mletej škorice
- 1/2 PL medu (odporúčam pre deti od 1 roka)
Poleva:
- jogurt
- jahody
- mlieko
Postup
- Batáty si najskôr nakrájame na malé kocky a uvaríme domäkka vo vode (cca 10 minút). Po scedení ich popučíme vidličkou – vznikne nám krásne krémové pyré.
- Z batátového pyré pripravíme cesto tak, že pridáme roztopené maslo, múku, prášok do pečiva a rukami vymiesime vláčne cesto. Kľudne ho dajte na pár minút do chladničky – kým sa vám predhreje rúra na 180 °C.
- Cesto rozvaľkáme na pomučenej doske do obdĺžnika. Potrieme roztopeným maslom, posypeme škoricou a prelejeme medom.
- Posypané cesto zatočíme do rolády a nakrájame na 2–3 cm široké kolieska – naše osie hniezda.
- Kolieska vložíme do muffinovej formy (alebo len na plech vystlaný papierom) a pečieme 15–20 minút dozlatista.
- Namiesto klasického frosting-u si zmixujeme jogurt, jahody a trošku mlieka – a vznikne nám svieži, prirodzene sladký jahodový krém.
BLW recepty e-book
V tomto ebooku nájdete 60 receptov:
- sladké aj slané jedlá
- raňajky aj polievky
- 15 rýchlych minútiek
- 15 pečených jedál
- 30 receptov na hlavné jedlá
- porovnanie, od akého veku sa jednotlivé potraviny zavádzajú u nás a v zahraničí

Pár tipov na záver
- Od akého veku sú vhodné? Vzhľadom na použitie medu odporúčam od 1 roka. Ak pripravujete pre menšie deti, med môžete nahradiť napríklad jablkovým pyré alebo banánom.
- Sú ideálne aj na cesty, pikniky alebo ako rýchly snack do škôlky. Stačí zabaliť do voskového obrúska a máte zdravú dobrotu vždy po ruke.
- Máte doma malého pomocníka? Nech si rozvaľká cesto, posype škoricu a pomôže zatočiť roládu – uvidíte, ako si hneď viac pochutí na niečom, čo „upiekol sám“ 😊.